Technische informatie


In bovenstaande afbeelding staan de meest gangbare lampvoeten afgebeeld.

Enkele opmerkingen:

E14 is algemeen bekend als "kleine fitting" en komt vaak voor in schemerlampen. Ook hier is de aansluitspanning 230V AC

E27 is algemeen bekend als "grote fitting" en is bijvoorbeeld toegepast in vele plafondarmaturen. De aansluitspanning is altijd 230V AC

G4 en GU4 worden decoratief toegepast in plafond- en badkamerarmaturen en werken op 12V. Het gloeilampvermogen is 10 of 20 Watt.

GU5.3 wordt steeds vaker gebruikt in bureaulampen. Dit type wordt ook wel MR16 genoemd en werkt vrijwel altijd op 12V

GU10 is de welbekende plafondspot met bajonetsluiting en vindt u in diverse spots. Standaard zijn meestal 50 Watt uitvoeringen maar ook 20 Watt komen voor. In dit geval hebben we het over het gloeilampvermogen. De besparing door toepassen van LED vervangers is enorm en door de lagere warmteopbrengst rekent u meteen af met het risico op brand.

Kleuren LED verlichting

LED's zijn te koop in drie kleurnuances die uitgedrukt worden in temperatuur. Veel gebruikt zijn:

2700K tot 3000K, of Warm Wit. Deze kleur laat zich vergelijken met gloeilamplicht.

4000K of Natuurlijk wit en is vergelijkbaar met TL verlichting in kantoren of garages.

6000K of Helder Wit wordt gezien als blauw-wit en is prima toepasbaar wanneer iets opvallend uitgelicht moet worden.

Dimmen van LED lampen

LED lampen kunnen slechts gedimd worden wanneer de lamp hierop is aangepast. U kunt dus niet zomaar elke LED lamp op een dimmer aansluiten. Op dit moment zijn de meeste LED lampen niet dimbaar.

Heeft u reeds een bestaande dimmer dan is het raadzaam om te onderzoeken of deze geschikt is voor LED lampen. Goedkope dimmers uit de bouwmarkt, net als oude dimmers, zijn zeker niet geschikt. Uw dimbare LED lamp zal knipperen en na enige tijd defect gaan. Wij raden u aan om bij twijfel een keuze te maken uit onze speciale LED dimmers.

Aansluiten LED TL in bestaand armatuur

Voordat u een LED TL in een bestaand armatuur plaatst moet u een kleine modificatie uitvoeren aan het armatuur. Dit lijkt moeilijker dan het werkelijk is en kost gemiddeld niet meer dan 5 minuten. Schakel altijd eerst de spanning uit om het risico op een elektrische schok te voorkomen en volg onderstaande instructies nauwgezet. Uw LED TL zal dan een lange levensduur hebben.